Χρηματοδότηση του έργου «ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΟΠΡΑΝΑΣ ΠΡΟΣ ΑΣΤΡΑΤΗΓΟ & ΒΕΝΙ ΤΗΣ ΔΕ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ», συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000,00€

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση του δικτύου μεταφοράς νερού από την υφιστάμενη δεξαμενή στη θέση «Κοπράνα» προς την υφιστάμενη δεξαμενή στη θέση «Αστράτηγος», καθώς και η επέκταση του δικτύου από τη δεξαμενή στη θέση «Κοπράνα» προς την υφιστάμενη δεξαμενή στη θέση «Βένι» της Δημοτικής Ενότητας (ΔΕ) Κολυμβαρίου, του Δήμου Πλατανιά.

Η αντικατάσταση είναι επιβεβλημένη καθώς το δίκτυο έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία ΄70 και λόγω παλαιότητας παρουσιάζει συνεχείς βλάβες και έχει διαπιστωθεί ότι έχει μεγάλα ποσοστά απωλειών.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή:

  • αγωγού μεταφοράς νερού από τη δεξαμενή στη θέση «Κοπράνα» προς την υφιστάμενη δεξαμενή στη θέση «Αστράτηγος», από σωληνώσεις πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE), ονομαστικών διαμέτρων D160 ονομαστικής πίεσης PN10atm και PN16atm,
  • αγωγού μεταφοράς νερού από τη δεξαμενή στη θέση «Κοπράνα»προς την υφιστάμενη δεξαμενή στη θέση «Βένι», από σωληνώσεις πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE), ονομαστικών διαμέτρων D160 ονομαστικής πίεσης PN10atm, D160 / PN16atm και D90/ PN16atm,
  • όλων των απαιτούμενων φρεατίων με τα κατάλληλα ειδικά τεμάχια για την ορθή λειτουργία του δικτύου, όπως είναι αερεξαγωγοί, εκκενωτές και δικλείδες απομόνωσης - χειρισμού.

Με την υλοποίηση των έργων, μεταξύ των άλλων,  επιτυγχάνεται:

  • η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση του υδατικού αποθέματος των υπό παρέμβαση περιοχών,
  • η εξασφάλιση επάρκειας και άριστης ποιότητας πόσιμου νερού,
  • η μείωση τους κόστους συντήρησης και λειτουργίας των υφιστάμενων γεωτρήσεων και αντλιοστασίων,
  • σημαντική εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων ύδρευσης.
  • η κάλυψη των νομοθετικών απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με το πόσιμο νερό και η συμμόρφωση με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης.

Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης με αφορμή την έγκριση αυτής της χρηματοδότησης είπε: «Αισθάνομαι περήφανος για το έμψυχο τεχνικό προσωπικό της ΔΕΥΑΒΑ που εκπόνησε και υπέβαλλε την μελέτη στην Περιφέρεια Κρήτης για την έγκριση χρηματοδότησης». Με την ολοκλήρωσή του θα επιλυθεί  ένα βασικό πρόβλημα υποδομής που σε συνδυασμό με τον βασικό αγωγό Κολενίου-Κολυμβαρίου ενισχύεται υδροδυναμικά όλη η περιοχή της  Δημοτικής Ενότητας Κολυμβαρίου. Η Περιφέρεια Κρήτης και ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης κατανόησε το δίκαιο του αιτήματος και ένταξε το έργο αυτό στο πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2021-2027», και κατά τούτο εκφράζουμε τις θερμές  ευχαριστίες μας. Απομένουν αρκετά να γίνουν και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, ούτως ώστε η ΔΕΥΑΒΑ και ο δήμος Πλατανιά να υλοποιούν μακρόπνοα προγράμματα με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε ότι «Ο δήμος Πλατανιά με τη ΔΕΥΑΒΑ συνεχίζουν σταθερά, την αντικατάσταση και δημιουργία νέων δικτύων για μεταφορά πόσιμου νερού. Επίσης αυξάνουμε τις διακλαδώσεις των δικτύων και την δυνατότητα αύξησης της παροχής ποιοτικού ποσίμου νερού σε όλο το εύρος του μεγάλου Δήμου μας...».

 

 

                                                                                                                                   Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ

                                                                                                                                      Ευτύχης Μαυρογένης