Αναβάθμιση της εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. Χανίων και ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση

Αναβάθμιση της εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. Χανίων και ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση

Υπογράφηκε σήμερα στο Γεράνι, στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΒΑ η σύμβαση για το εμβληματικό έργο ‘‘Αναβάθμιση της εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. Χανίων και ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση’’.     

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα διασφαλίσει την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου Πλατανιά αλλά και της ευρύτερης περιοχής. 

Η αναβαθμισμένη εγκατάσταση θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 16.000 κυβικών μέτρων λυμάτων ημερησίως δηλ. 100.000  ισοδύναμους κατοίκους, με παράλληλη παραγωγή πάνω από 5.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, ανακυκλωμένου νερού, το οποίο θα είναι κατάλληλο για άρδευση χωρίς περιορισμούς. 

Το έργο υλοποιείται από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»,  αφού είχε ενταχθεί από το 2018 στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι». Η μελετη του εργου ειχε ανατεθει για εκπονηση απο το 2016. Ο προϋπολογισμός του εργου ανέρχεται σε8.500.000,00€ .

Κύριος του Έργου είναι η ΔΕΥΑΒΑ.

Φορέας Υλοποίησης του έργου και Διευθύνουσα υπηρεσία είναι ο Ο.Α.Κ. Α.Ε.

Ανάδοχος του έργου είναι η «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΚΡΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ» 

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση, της υφισταμένης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της ΔΕΥΑ Βορείου Άξονα Χανίων και την προσθήκη νέων μονάδων  ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά της και παράλληλα μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία να ανακταται νερο κατάλληλο για άρδευση. 

Το αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων ενδεικτικά περιλαμβάνει:

• Την εκπόνηση της μελέτης Εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας.
• Την κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού και την προμήθεια και εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.
• Τη λειτουργία καθώς και τη συντήρηση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

 

Χρονικός ορίζοντας των συνολικών έργων ορίζονται συμβατικά οι 30 μήνες.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης κατά την υπογραφή της σύμβασης τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα αυτής της περιόδου στην Π.Ε. Χανίων που συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος αφού με την ολοκλήρωση θα εξυπηρετεί 100.000 ισοδύναμους κατοίκους ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα ανάκτησης 5.000κ.μ. για χρήση για αρδευτικούς σκοπούς. Με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης αυτού του έργου, ο κ. Μαυρογένης ευχαρίστησε όλους όσοι διαχρονικά έχουν με τις δράσεις και αποφάσεις τους συμβάλλει στη σημερινή ιστορική στιγμή, όπως τον τότε Δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Κοτσιφάκη, τους κ.κ. Δημάρχους της Διαδημοτικής τότε Επιχείρησης,  Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, Νίκο Μπομπολάκη, Γιώργο Τσαγκαράκη και Μανώλη Σταματάκη, καθώς και τον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΥΑΒΑ κ. Γιάννη Σταματάκη οπως και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που έχουν επίσης στηρίξει διαχρονικά κάθε μεγάλο άλμα της.

Τέλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, ο οποίος οραματίστηκε το έργο και εργάστηκε για το σχεδιασμό, την χρηματοδότηση και την υλοποίησή του, τον ΟΑΚ που με τη συνδρομή και την τεχνική υποστήριξή του συνέβαλε στο σημερινό αποτέλεσμα και τους εργαζομένους της Επιχείρησης που καθημερινά καταβάλλουν μια τιτάνια προσπάθεια για την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών των υπηρεσιών της.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης υπογράμμισε ότι ουσιαστικά με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΒΑ και η επέκτασή της, ενω το νερό που θα προκύπτει από την ανάκτηση, θα είναι κατάλληλο για επαναχρησιμοποίησή του για άρδευση των καλλιεργειών, ειδικά σε περιόδους ξηρασίας. Η ανάγκη –πρόσθεσε- έχει προκύψει από το 2016 οπότε και ξεκίνησαν οι προσπάθειες αναβάθμισης – επέκτασης. Το 2018 το έργο –συμπλήρωσε ο κ. Δήμαρχος - εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο «Φιλόδημος Ι» και στη συνέχεια μεταφερθηκε στο «Αντώνης Τρίτσης» και μετά από μακροχρόνιες διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης οριστικοποιήθηκε το σημερινό αποτέλεσμα ενώ  διαβεβαίωσε ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη. Το έργο αυτό –υπογράμμισε- εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική έργων μεταξύ των οποίων και η κατασκευή δεύτερου αγωγού μεταφοράς λυμάτων (ανατολικός άξονας) που έχει υποβληθει προς ενταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και θα μεταφέρει τα λύματα της ΔΕ Νέας Κυδωνίας, του Δημου Χανίων, διακριτά από αυτά του Πλατανιά και αντίστοιχα ολοκληρωνεται και η μελετη για τη μεταφορά λυμάτων από τις περιοχές του Κολυμβαρίου και Ταυρωνίτη (Δυτικός άξονας μεταφορας  λύματων ). Τέλος ευχαριστησε, περαν οσων ανεφερε ο Προεδρος της ΔΕΥΑΒΑ, την τωρινή και προηγούμενη διοίκηση και τα στελέχη του ΟΑΚ, τους μελετητες του εργου, τον Γενικο Διευθυντη της ΔΕΥΑΒΑ και τα στελεχη της, καθως και τον Ειδικο Συνεργατη του, για το συντονισμο σε ολη τη διαδικασια μελετης και ενταξης του εργου.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάννης επανέλαβε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην Π.Ε Χανίων που θα αφήσει τεράστιο αποτύπωμα στην περιοχή, επειδή η Ε.Ε.Λ της ΔΕΥΑΒΑ έχει ξεπεράσει τα όριά της, ενω στον Πλατανιά και την ευρύτερη περιοχή χτυπά η ‘καρδιά’ της τοπικής οικονομίας λόγω της τουριστικής ανάπτυξης. Παραλληλα αναδειξε την ανάγκη  συνέχισης της προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής του Βόρειου Άξονα. Επίσης, οπως χαρακτηριστικα ανεφερε,  το έργο αυτό αποτελεί την επιτομή της συνεργασίας του ΟΑΚ με το Δήμο Πλατανιά και τη ΔΕΥΑΒΑ. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα, κατέληξε ο κ. Παπαδογιάννης.