ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΗΣ ΛΑΧΙΑΝΩΝ

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023  παρουσία της βουλεύτριας Χανίων της Ν.Δ κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη το έργο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΗΣ ΛΑΧΙΑΝΩΝ - Υδραυλικά έργα νέας υδρομάστευσης, επεξεργασίας του νερού της και διασύνδεσης της με τα δίκτυα ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.», προϋπολογισμού 2.413.412,93€ (μη συμπ. ΦΠΑ).

Με την υλοποίηση του έργου αυτού αντιμετωπίζεται το μείζον πρόβλημα που αφορά κυρίως στην ποιότητα του πόσιμου νερού της Δ.Ε. Βουκολιών, ενώ θα αποτελέσει έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή αφού επιλύει ένα πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή για 10ετίες ενώ παράλληλα απαντά και στις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης και αντιμετώπισης της λειψυδρίας που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.

Κατά την τελετή εγκαινίων του έργου ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο γιατί όπως είπε πρόκειται για το πρώτο ταχυδιυλιστήριο στην Κρήτη και έδωσε έμφαση στη συνεργασία όλων των φορέων Περιφέρειας, Δήμου Πλατανιά, ΔΕΥΑΒΑ και ΟΑΚ χάρη στην οποία ευοδώθηκε αυτό το μεγάλο έργο εξαιτίας του οποίου όλοι οι δημότες θα απολαμβάνουν το κοινωνικό αγαθό του νερού που έχει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης με τη σειρά του αναφέρθηκε στα παρακάτω: “ Ο Δήμος Πλατανιά πέτυχε μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών και τη λήψη των προαπαιτούμενων εγκρίσεων, να εντάξη για χρηματοδότηση και να υλοποίηση σε συνεργασία με ΟΑΚ ΑΕ (ΟΑΔΥΚ) και ΔΕΥΑΒΑ, ένα έργο πρ/σμού 2.500.000,00€ περίπου, με τη δημιουργία σύγχρονου διυλιστηρίου για την υδροδότηση της περιοχής των Βουκολιών,  που για δεκαετίες ολόκληρες ταλαιπωρούνταν από το πρόβλημα της ποιότητας του νερού.

Το έργο υλοποιήθηκε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο τεχνικών ιδιαιτεροτήτων, αλλά και λόγο της θεομηνίας του 2019”.    

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης τόνισε ότι «σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι η οικογένεια της ΔΕΥΑΒΑ και ο Δήμος Πλατανιά γιατί παραδίδουμε στους δημότες μας ένα έργο το οποίο παρέχει με ασφάλεια και σύγχρονα μέσα διύλισης νερό σε επάρκεια στους δημότες της περιοχής Βουκολιών, Νιο Χωριό, Γαβαλομούρι, Χρυσαυγή, Καλλιθέα και Πολεμάρχι. Ευθύνη μας είναι η διαρκής αναζήτηση τρόπων και μεθόδων επίλυσης των προβλημάτων των δημοτών και κατά τούτο δεν θα φεισθούμε ούτε τρόπων ούτε κόπων για να ικανοποιούμε τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών»

Το έργο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Εγκατάσταση νέας υδρομάστευσης στην κοίτη του ποταμού Σεμπρωνιώτη σε υψόμετρο +540m.
  • Αγωγό μεταφοράς ύδατος μήκους 7.628m και ονομαστικής διαμέτρου D280mm από πολυαιθυλενίου ΡE 100 μέχρι το νέο ταχυδιυλιστήριο και την δεξαμενή αποθήκευσης στην Άνω Κεφάλα, ικανότητας μεταφοράς αρχικά 2.000m3 ημερησίως με δυνατότητα μεταφοράς μελλοντικά 4.000m3 ημερησίως.
  • Εγκατάσταση νέου ταχυδιυλιστηρίου και προκατασκευασμένης μεταλλικής δεξαμενής αποθήκευσης χωρητικότητας 500m3 σε οικόπεδο της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.
  • Αγωγό μεταφοράς ύδατος μήκους 4.520m και ονομαστικής διαμέτρου D315mm από πολυαιθυλενίου ΡE 100 από την δεξαμενή αποθήκευσης στην Άνω Κεφάλα μέχρι τη συμβολή του με τον υφιστάμενο αγωγό.
  • Αγωγοί διασύνδεσης του παραπάνω αγωγού μεταφοράς – διανομής, με υφιστάμενες δεξαμενές και αγωγούς, συνολικού μήκους 2.020 m από σωλήνες πολυαιθυλενίου ΡE 100, ονομαστικής διαμέτρου D110 mm.

Παράλληλα στο έργο περιλαμβάνονται το υποέργο «Σύνδεση στο δίκτυο διανομής χαμηλής τάσης».

Το έργο εντάχθηκε σύμφωνα αρ. πρωτ. Απόφασης ένταξης: 4754/05-10-2017 (ΑΔΑ: ΩΦΑΖ7ΛΚ-6ΙΧ) του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρου και δημοπρατήθηκε από τον Ο.Α.Κ. Α.Ε. με τη διαδικασία του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία από την οποία αναδείχθηκε ως ανάδοχος κατασκευής και υλοποίησης του έργου η εταιρία «ΤΟΞΟ Α.Ε.Τ.Ε.».