Απόσυρση νομοσχεδίου Ρ.Α.Α.Ε.Υ. για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Το Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Χανίων μετά από συνεδρίασή του, εκφράζει ομόφωνα την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του πιο σημαντικού κοινωνικού αγαθού, του νερού.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου δημιουργίας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. το οποίο αφαιρεί τη διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από τους αρμόδιους Δήμους και ΔΕΥΑ, ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση με πολύ ανησυχητικές επιπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι δεν λειτουργούν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, δεν αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνισμού, ενώ το νερό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προϊόν ή «δημόσιο μονοπώλιο» όπως αναφέρθηκε στη Βουλή. Το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε ασφαλές καθαρό πόσιμο νερό και στην αποχέτευση είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να διαφυλάσσεται.

Η σταδιακή υποβάθμιση των ΔΕΥΑ μέσω της υποστελέχωσης τους και της κατακόρυφης αύξησης του κόστους της ενέργειας και συνεπώς του λειτουργικού τους κόστους δεν αντιμετωπίζεται σε κεντρικό επίπεδο χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την ισοπέδωσή τους.

Η ένταξη της εποπτείας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από τη Ρυθμιστική Αρχή δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους του νερού, αφού η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα καθορίζει την κοστολόγηση και τιμολόγηση του, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση των πολιτών σε στο βασικό αυτό αγαθό. Ζητούμενο είναι να αποτραπεί η μετατροπή του νερού σε εμπορεύσιμο προϊόν. Άλλωστε, είναι πρόσφατο το παράδειγμα ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και των συνεπειών που επέφερε στον Ελληνικό λαό. Με τα παραπάνω, θα αφαιρεθεί από τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ η διαχείριση η οποία επί του παρόντος γίνεται με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον (ως κοινωφελής και ανταποδοτικές επιχειρήσεις) και μοναδικό κριτήριο θα αποτελεί το κέρδος του κάθε ιδιώτη.

 

Καλούμε την κοινωνία των Χανίων να συμμετάσχει στον αγώνα μας με απαίτηση την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου για τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. και την αποτροπή του ελέγχου του νερού από ιδιώτες.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.